Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 8-16 hod.)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 75 Kč a máte dopravu ZDARMA
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Co víme o moukách

Co víme o moukách

Hrachová mouka

Mouky ze sušené zeleniny jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a vápník. Hrachová mouka je výborná na pečení chleba nebo pizzy. Dobré je ji smíchat s tapiokový moukou, kukuřičným škrobem a cizrnové moukou. Nejenže spolu vytvoří velmi výživnou směs, ale spojením těchto muk získá těsto dobrou konzistenci. Pro svou chuť nejsou tyto mouky vhodné při pečení jemného pečiva, piškotů a sušenek. Při pečení je vhodné přidávat maximálně 30% těchto muk, aby nedošlo ke zvýraznění škrobové chuti. Skladovat by se měla při pokojové teplotě nebo v chladničce. TIP: Mějte na paměti, že díky hrachové mouce bude mít váš výtvor mírně zelenou barvu.

Jáhlová mouka

Jáhlová mouka je vyrobena z loupáním prosa setého, které je lehce stravitelné. Proso je bohaté na železo, fosfor, křemík a vlákninu. Svou nutriční hodnotou se podobá ovesným vločkám. Z mouky se dá upéct výborné pečivo, placky a různé sladké sušenky. Má mírně sladkou ořechovou chuť. TIP: Dejte si pozor na krátkou trvanlivost. Rychle hořkne a žloutne

Pohanková mouka

Pohanková mouka má silnou, výraznou chuť, proto je dobře ji kombinovat s ostatními bezlepkovými moukami v poměru 1: 2-3 (1 díl pohankové mouky a 2-3 díly jiné bezlepkové mouky). Pohanka je nejlepším přírodním zdrojem rutinu. Obsahuje vápník, fosfor, draslík a hořčík. Je lehce stravitelná a nutričně bohatá. Využití nachází při pečení chleba a koláčů. Při pečení chleba a rohlíků se používá maximálně 1 šálek, což dodá pečivu celozrnnou chuť a texturu. Naopak při pečení jemných cookies nebo koláčů její použijte méně. Vynikající jsou z ní palačinky a lívance. Známá je i kaše z pohanky. Pohanka je díky svému využití řazena mezi obiloviny, i když ve skutečnosti je to jednoletá rostlina z názvem pohanka jídla. TIP: Aby vydržela dlouho čerstvá, doporučuje se skladovat ji ve vzduchotěsné nádobě na chladném místě.

Rýžová mouka

Rýžová mouka je známá hlavně v jihovýchodní Asii, kde se používá k výrobě nudlí, dezertů a jiných sladkostí. Je jemné chuti díky čemuž je ideální na pečení. Výrobky z ní upečené nemají žádnou specifickou chuť a získají lehkost. Je to také vynikající zahušťovadlo na omáčky a různé krémy. Největší výhodou je její snadná stravitelnost oproti jiným mukám. Existuje rýžová mouka z bílé a hnědé rýže. Mouka z bílé rýže má velmi jemnou chuť. Mouka z hnědé rýže si zachovává vyšší nutriční hodnotu a má ořechovou chuť. Je výborná na přípravu cookies. Použití příliš velkého množství může způsobit zrnitou texturu a drobivost. Nejlepší je rýžovou mouku používat v kombinaci s moukami s vysokým obsahem bílkovin, aby se vyvážila struktura a těsto drželo pěkně pohromadě. Rýžová mouka patří mezi základní mouky na bezlepkové pečení. TIP: Hnědá mouka by měla být skladována v chladničce

Kukuřičná mouka

Kukuřičná mouka je často mylně zaměňována s kukuřičným škrobem. Zatímco mouka se mele z celého kukuřičného zrna, škrob se získává z části jádra endospermu. Kukuřičná mouka je bohatá na vlákninu, bílkoviny, vitamín B6, hořčík, železo a omega 6 mastné kyseliny. Podle způsobu zpracování ji dělíme na: hrubou, jemnou nebo velmi jemnou. Kukuřičná mouka tvoří hlavní přísady při pečení mexických tortill nebo při přípravě polenty. V našich končinách se používá při bezlepkové dietě na pečení kukuřičného chleba, při výrobě sušenek, tak bezlepkových těstovin. Pro svou jemně ořechovou chuť je také vynikající na vafle, muffiny a palačinky. S oblibou se používá jako strouhanka při smažených jídlech. Obecně platí, že jedna čajová lžička kukuřičné mouky nahradí 1 lžíci běžné mouky. TIP: Kukuřičnou mouku nekupujte do zásoby. Má tendenci zežloutnout a zhořknout, proto je dobré ji skladovat na chladném místě ve vzduchotěsné nádobě.

Nejnovější články
Článků na stránku 102030
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

Zdraví na 1.místě

Nejčtenější na blogu
Kde nás najdete

1.máje 746/1 

Mohelnice 789 85

Kontakty
Logo
Doobalu e-shop
Zákaznická podpora doobalu
Zákaznická podpora doobalu
(Po-Pá, 8-16 hod.)
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz