- Štítky blogu
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Pletýnky z pohankové mouky
500 g pohankové mouky
250 ml mléka
30 g droždí ( nebo 1 sáček sušeného droždí)
3 lžíčky soli
1 vejce
50grozehřátého másla
vejce na potření
Na posypání mák, sezam, kmín a pod.
Postup přípravy:
Do mísy prosejeme mouku, z droždí , trochu vlažného mléka, cukru, soli a mouky necháme vzejít kvásek (popřípadě vmícháme do mouky sušené droždí, cukr sůl). Přidáme zbylé mléko, vejce a rozehřáté máslo a vypracujeme vláčné těsto. Těsto z pohankové mouky je jiné než těsto z pšeničné mouky, proto buď dáme méně mléka nebo více mouky. Těsto hůř drží pohromadě, spíš naopak. Necháme ho pod útěrkou nakynout. Pak z těsta pleteme houstičky. Opět upozornění, tvořte je opatrně. těsto je křehké a snadno se rozpadá. Rozložíme je na vymazaný plech a necháme je ještě kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypem mákem, sezamem atd. Vložíme do předehřáté trouby a zvolna pečeme do zlatova asi 15 min až 20 min. Houstičky jsou samotné dost suché, proto podáváme třeba s pomazánkami, paštikami a podobně.
Přejeme Vám dobrou chuť.